B1 TV


Piatra Neamț: Un inginer a descoperit 269 de monede de argint emise în urmă cu două milenii


Un inginer silvic a descoperit lângă Piatra Neamț 269 de monede romane de argint emise în urmă cu două milenii, în timp ce căuta ruinele unei cetăți medievale. Potrivit HotNews, monedele au fost emise într-un interval de 150 de ani, în timpul unor împărați foarte cunoscuți, precum Traian, Hadrian, Nero, Commodus, Domitian și Marcus Aurelius.

Detalii și poze despre descoperire au fost publicate pe forumul detectiemetal.com. Denarii au în medie cam 3 grame greutate fiecare și au fost găsiți într-o groapă de circa 1x1,5 metri, pe un teren despădurit. Inginerul silvic a predat monedele la Muzeul Național de Istorie.

Iuliu-Cristinel Pop, administratorul comunității online detectiemetal.com a explicat pentru HotNews că denarii aveau putere circulatorie pe un interval larg de timp, chiar și în zona barbară.

„Faptul ca au fost descoperiti la o distanta apreciabila (jud.Neamt) de limesul Daciei Romane, ar avea o explicatie in faptul ca romanii, plateau stipendii capetenilor dacilor liberi din aceste zone, pentru a pastra o zona tampon cu teritoriile Daciei cucerite, aflate sub administratie romana", spune el.

O altă explicație plauzibilă ar fi că masa monetară provenea din schimburile comerciale care aveau loc între colonii romane și dacii liberi, mai spune Pop.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...