B1 TV


Premieră în România: Un bucureștean a obținut reducerea dobânzii la bancă

Un bucureştean va avea parte, în premieră, de o reducere la jumătate a dobânzii din partea unei bănci, în urma unei decizii definitive a Curţii Supreme. Aceasta este prima decizie definitivă prin care judecătorii dau câştig de cauză clienţilor în disputa cu băncile privind clauzele abuzive.

În urmă cu nouă luni, un bucureştean a încheiat un contract cu o bancă pentru a-şi cumpăra o locuinţă.

Contractul a fost încheiat pentru suma de 100.000 franci elveţieni pe o perioadă de 25 ani cu o dobând variabilă de 5,7% pe an.

Avocatul Liviu Poenaru a explicat că la momentul contractării creditului, dobânda pentru care clientul său a semnat contractul era compusă din: valoarea LIBOR care poate să crească sau să scadă şi marja băncii de 3,00036 care, potrivit legislaţiei, trebuie să fie fixă.

"La doar câteva luni clientul a observat că i-a crescut rata şi suma pe care trebuia să o achite lunar. După un an rata a crescut din nou. S-a documentat şi a constatat că LIBOR, adică indicele care putea să varieze, a scăzut totuşi, iar dobânda pe creditul său a crescut", a declarat avocatul, potrivit Gândul.

După mai multe comunicări cu banca în care bucureşteanul a cerut ca dobânda pentru creditul său să fie micşorată pentru că LIBOR a scăzut, a decis să deschidă o acţiune în instanţă.

Judecătorii au constat că după patru luni de la contractarea creditului banca a crescut dobânda de la 5,7% la 6,99%.

În faţa magistraţilor, banca a încercat să se apere, spunând că actele adiţionale pentru creşterea dobânzilor au fost realizate prin aprobarea tacită a clientului. Instanţa a respins acestă argumentaţie arătând că cel care a contractat creditul nu a fost de acord cu aceste acte adiţionale.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...