B1 TV


Proiectul Codului rutier: Șoferii depistați cu o alcoolemie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge riscă 5 ani de închisoare


Foto: Agerpres.ro
Șoferii care vor fi prinși la volan în stare de ebritate, cu o alcoomie de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge, vor risca să fie închisi chiar și cinci ani de închisoare, potrivit proiectului noului cod rutier.
”Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,50 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, informează Ministerul Afacerilor Interne în proiectul de lege afişat pe site-ul instituţiei.

În același timp, proiectul menționează că șoferii cu o alcoolemie mai mare de 0,20 g/l alcool pur în sânge nu au voie să se mai urce la volan.

"Se interzice conducerea unui autovehicul sau tramvai pe drumurile publice de către o persoană aflată sub influenţa substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora sau sub influenţa băuturilor alcoolice cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,20 g/l alcool pur în sânge", stipulează actul normativ.

De asemenea, şoferii trebuie să se supună recoltării probelor biologice dacă, în urma verificării cu aparatul etilotest, alcoolemia depăşeşte 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat.

"Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic certificat şi depistată ca având o concentraţie de peste 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge", prevede proiectul de lege.

Premierul Ponta a anunțat că proiectul noului cod va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o ”asumare comună” alături de Guvern.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...