B1 TV


Google îl omagiază pe Emil Racoviță, la 145 de ani de la nașterea savantului


Goole și-a modificat, vineri, logo-ul pentru a-l omagia pe savantul român Emil Racoviță, la 145 de ani de la nașterea sa.

Fondator al biospeologiei, biolog și speolog, explorator și academician, Racoviță este sărbătorit ptrin-un logo conceput sub forma unui desen în care imaginea savantului apare în interiorul primei litere ”O” a cuvântului Google.

Acst logo face referire la expediția lui Racoviță în Antarctica, în urma căruia savantul a realizat un studiu aprofundat asupra vieții balenelor și pinguinilor.

Emil Racoviţă (15 noiembrie 1868, Iaşi - 17 noiembrie 1947, Cluj-Napoca) a fost membru titular al Academiei Române din anul 1920, preşedinte al Academiei între 1926 şi 1929 şi profesor la Universitatea din Cluj (1920-1947).

În 1893, a fost ales membru al Societăţii zoologice din Franţa. A fost director adjunct al staţiunii zoologice marine de la Banyuls-sur-Mer (Franţa), director adjunct al laboratorului de anatomie comparată de la Sorbona şi codirector al revistei internaţionale Archives de zoologie expérimentale et générale. În lucrarea "Essai sur les problèmes biospéologiques" din 1907, Emil Racoviţă a pus bazele unei noi ştiinţe - biospeologia.

A înfiinţat în 1920, la Universitatea din Cluj, primul institut de speologie din lume, crearea acestui institut fiind consfinţită printr-o lege specială promulgată pe 26 aprilie în același an. În cadrul acestui nou institut, Emil Racoviţă a predat primul curs de biologie generală din România.

Cercetările sale asupra sistematicii, ecologiei şi evoluţiei animalelor subterane au contribuit la dezvoltarea unei perspective filogenetice în sistematică. Mare iubitor al naturii, Emil Racoviţă este unul dintre iniţiatorii ocrotirii monumentelor naturii din România.

A publicat, pe lângă materiale de specialitate, şi alte lucrări privind organizarea învăţământului superior şi a cercetării ştiintifice. Principalele lucrări ştiinţifice semnate de Emil Racoviţă - "Essai sur les problèmes biospéologiques" (1907), "Speologia" (1927) şi "Evoluţia şi problemele ei" (1929) - au contribuit esenţial la dezvoltarea cercetării biologice şi speologioce, la nivel internaţional.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...