B1 TV


Google a câștigat procesul cu Sindicatul autorilor americani: A fost dat în judecată pentru drepturi de autor


Foto: mybroadband.co.za
Compania Google a câștigat, joi, procesul intentat în urmă cu opt ani de către Sindicatul autorilor americani privind drepturile de autor pe care gigantul de internet ar trebui să le plătească pentru digitalizarea a miliane de cărți, relatează Reuters.

Proiectul de digitalizare a cărţilor a devenit subiect de litigiu în urmă cu opt ani, când Google a început să copieze milioane de volume, ca urmare a unui acord cu mai multe biblioteci, inclusiv cele de la prestigioasele universităţi Harvard, Stanford şi Oxford.

Compania a scanat, începând cu 2004, peste 20 de milioane de volume în cadrul proiectului Google Books, precizând că intenţionează să facă disponibile cât mai multe cărţi în mod gratuit, pentru oricine are o conexiune la internet.

Authors Guild, sindicatul autorilor americani, a susţinut că iniţiativa Google încalcă legislaţia privind drepturile de autor, întrucât compania a digitalizat aceste cărţi pentru biblioteca sa online fără a avea permisiunea autorilor volumelor respective.

Ca urmare, în 2005 a dat în judecată Google, cerând să plătească suma de 750 dolari pe fiecare carte copiată, distribuită sau pusă online la dispoziţie utilizatorilor motorului de căutare pe internet.

La rândul său, Google a estimat că ar fi trebuit să plătească peste 3 miliarde de dolari, dacă instanţa ar fi dat câştig de cauză Authors Guild.

Joi, judecătorul Denny Chin din New York a dat însă câştig de cauză în acest proces companiei Google. În motivarea deciziei sale, Denny Chin a spus că Google Books constituie o "utilizare echitabilă" a drepturilor de autor, care respectă legislaţia privind copyright-ul, protejându-i suficient pe autori astfel încât să încurajeze activitatea lor creatoare. În acelaşi timp, judecătorul a considerat că realitatea este aceea că Google Books serveşte mai multor scopuri educaţionale importante. Denny Chin a mai spus că scanarea a oferit "o nouă viaţă" unor volume care nu mai sunt reeditate şi unor cărţi vechi, care fuseseră uitate în biblioteci.

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...